SISTEM DE ÎNREGISTRARE SECVENTIALÃ A EVENIMENTELOR

Specificatii

APLICATII SI POSIBILITÃTI 
PRIVIRE DE ANSAMBLU
Un sistem de capacitate medie
pentru înregistrarea evenimentelor,
pentru colectarea si comunicarea
detaliatã, secventialã a datelor
legate de evenimente.

 

Este conceput în formã modularã, în vederea compatibilitãtii cu o gamã largã de aplicatii de înregistrare a evenimentelor si de cerinte de comunicare în instalatiile industriale si utilitare (producerea, transportul si distribuirea energiei electrice) de mãrime medie. Capacitatea sa poate fi crescutã cu un multiplu de 64 de puncte, mergând de la un minim de 64 de puncte (pentru o placã) pânã la maxim 512 puncte pentru un sistem monosertar si pânã la 1024 de puncte la un sistem dual, si chiar mai mult.
Are posibilitatea de a realiza interfata cu sistemele de monitorizare si control din întreaga uzinã în scopul dialogãrii si transmiterii de date legate de evenimente. În plus, reprezintã o sursã vitalã de informatii în camera de comandã, referitoare la parametrii procesului supravegheat. Poate comunica cu o gamã largã de dispozitive periferice, conferind astfel o versatilitate remarcabilã în configurarea sistemelor de monitorizare / înregistrare.
Prezentarea datelor în ordine cronologicã (cu afisarea timpului) oferã o bazã pentru remedierea defectiunilor si pentru analiza functionãrii.
Este un sistem de înregistrare completã a evenimentelor, destinat monitorizãrii proceselor de mãrime medie. Facilitãtile sale extensive de comunicare îl recomandã în special pentru transmiterea la distantã a datelor înregistrate cãtre o statie centralã. În acelasi timp, serveste ca sursã de indicare si înregistrare pentru datele legate de evenimentele aflate în desfãsurare.
Sistemul este conceput modular pentru configurarea capacitãtii necesare, cu posibilitatea extinderii sale ulterioare. 
Programarea si functionarea sunt simple. Comunicatia se realizeazã prin intermediul unui terminal cu tastaturã, inclusiv configurarea echipamentelor si editarea rapoartelor operative. Suplimentar fatã de numãrul punctului, de tipul de eveniment, de informatiile legate de timp, fiecãrui punct i se poate atribui un comentariu alfanumeric de 60 de caractere (optional se pot adãuga încã 60 de caractere pentru comentariile de revenire la normal). Ceea ce urmeazã reprezintã un exemplu tipic de tipãrire a unui eveniment:

A16:14:52.625 #98 #2 36H9 x POLE OPERATION
N16:14:52.980 #98 #2 36H9 x POLE OPERATION

Acest exemplu aratã cã la ora 16, 14 minute si 52,625 secunde la punctul nr. 98 a survenit o conditie de alarmã.
Apoi, la ora 16, 14 minute si 52,980 secunde acelasi punct a revenit la normal.
Comentariul pentru punctul 98 este "#2 36H9 x POLE OPERATION". 
Revenirea la normal este tipãritã deplasat cu douã spatii.
Starea de alarmã poate fi deplasatã la dreapta sau la stânga. 
Programarea se poate realiza si prin unul sau mai multe porturi RS232C ale sistemului, de la orice terminal standard. Folosind tastatura, pot fi setati sau modificati urmãtorii parametri de sistem:

  • contacte din câmp normal deschise/închise
  • temporizãri la alarmare
  • temporizãri pentru revenire la normal 
  • activare / dezactivare puncte
  • comentarii de 60 de caractere cu posibilitãti de editare
  • porturi RS232C, configurarea în functie de tipul perifericului, de viteza de transfer si de paritate
  • atribuirea punctelor pentru oricare din porturile RS232C
  • 8 iesiri de releu configurabile prin functii speciale
  • setarea sau corectia momentului initial si introducerea datei
O caracteristicã unicã a software-ului permite ignorarea automatã a intrãrilor oscilante (contacte care vibreazã etc.) si care ar avea ca rezultat saturarea sistemului prin irosirea timpului de procesare si a memoriei. Conditiile oscilatorii pot fi definite de utilizator prin ajustarea parametrilor de ciclu/timp, la nivel de puncte. Când conditiile oscilatorii la limitã sunt depãsite, punctul este automat ignorat din înregistrare. Deoarece scanarea este continuã, punctul reapare în mod automat când sunt înlãturate conditiile oscilatorii. Evenimentele ignorate si recuperate ulterior sunt marcate cu momentul respectiv si sunt imprimate pe rapoartele tipãrite. 
Pentru a preveni alarmele false si pentru a evita oscilatiile contactelor releelor, o intrare de temporizare separã intrãrile valide de perturbatiile mediului. Aceasta se realizeazã cu ajutorul unui filtru digital la intrare, reglabil de la tastaturã pentru un singur punct sau pentru un grup de puncte, în domeniul 1ms - 65 s. De asemenea, se poate temporiza revenirea la normal pentru un anumit punct. Toate intrãrile sunt izolate optic la 7500V.
Memoria secventialã a sistemului  este capabilã sã înmagazineze peste 220 de mesaje relativ la  cele 64 de puncte de pe fiecare placã. Distributia 
memoriei pe plãci de scanare separate de câte 64 de puncte împiedicã defectarea unei plãci sã afecteze întreaga  memorie a sistemului. În plus, sistemul permite stocarea evenimentelor în scopul analizei lor, sub formã de tampon circular, 
realizarea sa fiind unicã pentru sistemele de înregistrare a evenimentelor. 
Acesta stocheazã ultimele 2000 de evenimente înregistrate, care pot fi cu usurintã accesate în vederea analizei înainte sau dupã defectare. Folosind o tastaturã, se poate apela o listã a  tuturor evenimentelor din memoria tampon sau o listã a evenimentelor care au survenit de la ultima apelare, ceea ce se dovedeste a fi util în special în aplicatiile fãrã supraveghere. 
O altã caracteristicã este în mod special demnã de a fi remarcatã: suplimentar fatã de capacitatea sa de scanare a punctelor externe, sistemul prezintã opt posibilitãti de construire a unor "SAU"-uri logice (un punct care poate fi alocat uneia sau mai multor intrãri sau mai multor puncte interne de diagnostic). În mod uzual, iesirea acestor puncte poate fi folositã prin utilizarea informatiei de la un punct sau de la grupe de puncte pentru a activa o iesire de hupã sau pentru orice altã utilizare ce se referã la starea uneia sau mai multor intrãri.
Constructia sistemului combinã avertizarea vizualã, înregistrarea pe hârtie si comenzile simple.
Desi sistemul este în mare mãsurã unul "orientat soft", flexibilitatea echipamentului este remarcabilã. Dupã cum s-a arãtat anterior, acest sistem poate fi configurat individual în douã versiuni (simplu si dual), folosind numãrul necesar de plãci logice cu câte 64 de intrãri. Sertarul în care se introduc aceste plãci, placa controlerului de sistem si sursele de alimentare este standard, de 19". Cablajul cu semnalele din teren se face prin conectori "D" cu 37 de pini, câte doi pe fiecare placã de scanare. Semnalele din teren (la conectorii cu 37 de pini) pot fi cablate fie prin terminale furnizate de client, fie prin panourile terminale optionale puse la dispozitie. 
Evenimentele pot fi afisate în culori pe un monitor, pentru a fi usor decelabile în caz de alarmã. Se pot prezenta pânã la 20 de evenimente, cu rezerve de stocare în pagini de memorie pentru evenimente suplimentare. Comentariile de câte 60 de caractere pot fi, de asemenea, tipãrite în oricare din cele opt culori standard. Câmpul de timp pentru alarmele nou survenite apare intermitent pe ecran în culoare rosie, alarmele care sunt luate la cunostintã trec la galben continuu, iar evenimentele de revenire la normal sunt afisate în culoarea verde.
Comunicarea cu numeroase alte dispozitive externe poate fi realizatã prin intermediul a sapte porturi de comunicare.
Cea mai mare calitate a sistemului rezidã în facilitãtile sale extensibile de comunicare cu o mare diversitate de dispozitive. De primã importantã este calitatea sa de a stabili comunicarea cu un calculator central, care îi conferã calitatea de dispozitiv - cheie pentru o functionare corespunzãtoare a procesului: degreveazã calculatorul de scanarea evenimentelor, functie pentru care calculatoarele nu sunt adecvate datoritã întreruperilor ce survin în supravegherea în timp real a procesului. 
În total existã sase porturi RS232C ASCII disponibile, iar al saptelea poate fi configurat ca intrare de sincronizare de ceas IRIG - B. 
Intrãrile RS232C asigurã compatibilitatea în vederea receptionãrii de intrãri / iesiri de la urmãtoarele dispozitive: monitoare color, imprimante, terminale de tipãrire, înregistratoare cu stocare pe casetã, diverse modemuri pentru telefon, radio sau microunde, computere - via modemuri sau legãturã prin RS232, semnalizatoare optice, sisteme distribuite de control al procesului, controlere programabile si receptoare prin satelit GOES. Legãturile se pot face la diverse viteze de transfer.
Fiabilitatea si securitatea inerente asigurã integritatea datelor.
La proiectarea sistemului s-a acordat o mare atentie protejãrii integritãtii datelor care descriu un anumit eveniment.
Autodiagnosticarea ajutã procedurile de identificare a defectelor  - codurile defectelor sistemului sau ale modulelor sunt prezentate atât la imprimantã, cât si pe ecranul monitoarelor, pentru avertizarea personalului de întretinere. La fiecare orã se executã un test automat al sistemului (cu tipãrire), pentru verificarea functionalitãtii. Timpul este monitorizat cu un oscilator cu cuart sincronizat cu tensiunea de alimentare, cu IRIG - B sau cu receptorul prin satelit. Sistemul este prevãzut cu baterie - tampon pentru conservarea registrului de evenimente, a orei si a datei.Pentru limitarea accesului la sistem este prevãzutã o parolã de acces programabilã.
Rapoartele initiate de operator aferente sistemului.
Test functional  (FT) - Initiat de cãtre operator, sau în mod automat, la fiecare orã. Verificã dacã toate intrãrile active sunt procesate si acceptate de logica de intrare. Orice intrare care nu rãspunde la semnalul testului în stare normalã sau de alarmã va fi tipãritã ca eroare. 
Sumarul alarmei (AS) - Tipãreste toate punctele care sunt în stare de alarmã la momentul respectiv.
Afisaj cronologic (LH) - Permite operatorului accesul la blocul de memorie care contine ultimele 2000 de evenimente. 
Afisaj cronologic de la ultima actualizare (LU) - Similar raportului anterior, numai cã sunt listate doar evenimentele din memorie de dupã solicitarea celui mai recent LU.
Lista stãrilor (LS) - Listarea are loc pe puncte: starea normal închisã / deschisã; temporizarea alarmelor si temporizarea la revenire, în ms; dacã punctul este sau nu activat; si dacã punctul este desemnat drept critic.
Lista exceptiilor (LE) - Tipãreste toate punctele care au fost dezactivate de cãtre operator prin utilizarea comenzii MS.
Lista comentariilor (LL) - Raporteazã datele relativ la cometarii, stocate în EEPROM.
Lista configuratiilor (LC) - Tipãreste: configuratiile celor sapte porturi; starea fiecãrei plãci de scaner; aliniat pentru stare normalã sau de alarmã; dacã memoria auxiliarã RAM alimentatã cu baterii este sau nu implementatã; si numãrul de puncte din sistem.
Lista atribuirilor iesirilor (LO) - Listeazã atribuirea punctelor de alarmã si de revenire la normal pentru fiecare din cele sase porturi RS232C.
Lista punctelor sintetice (LP) - Raporteazã starea tuturor punctelor cablate (construite), de la A la H. Acesta include regimul punctului (care poate fi impuls, "SAU" sau CRT) si indicã dacã releul dat este activat sau dezactivat. 
Avantajele sistemului:
1. Sistem modular (increment de 64 de puncte).
2. Posibilitãti de comunicare foarte vaste (6 porturi configurabile) la care se pot conecta o gamã largã de dispozitive (monitoare, imprimante, modemuri, casete luminoase, PLC-uri, calculatoare).
3. Prezentare foarte clarã a informatiei pe monitor sau pe hard copy; tipãrire ergonomicã a informatiei (în culori, decalarea alarmelor pentru o observare facilã etc.) are poate fi impuls, "SAU" sau CRT) si indicã dacã releul dat este activat sau dezactivat.
4. Configurare pe bazã de software, cu o mare varietate de optiuni si functiuni.
5. Izolare galvanicã a intrãrilor; posibilitãti sofisticate de filtrare digitalã pe intrãri cu parametri programabili, temporizãri pentru eliminarea oscilatiilor contactelor etc.
6. Înregistrarea fiabilã a 2000 de evenimente într-o memorie tampon circularã.
7. Autotestare periodicã (la fiecare orã).
8. Constructie în rack de 19" si facilitarea legãturii cu terenul. 
9. Economiseste timpul calculatorului central (se eliminã necesitatea scanãrii intrãrilor).